2011. november 24., csütörtök

Richelle Mead: Vámpírakadémia VI. – A végső áldozatTartalom:
Ezúttal maga Rose Hathaway kerül őrizet alá, és nem is akármiért. A vád: a morák királynőjének, Tatjanának meggyilkolása. Az örökmozgó dampyrt azonban apja, az extravagáns öltözködéséről és titokzatos kapcsolatairól ismert és hírhedt Abe Mazur megszökteti a fogdából. Rose így Dmitrijjel nekivág a nagyvilágnak, hogy elrejtőzzön rosszakarói, valamint a királyi udvar testőrei elől. Rose persze nem tűrheti tétlenül, hogy valaki a nyakába varrta a gyilkosságot, és nyomozni kezd az igazi tettes után. Ehhez azonban meg kell találnia a királynő neki írt levelében említett utolsó Dragomir-leszármazottat. Eközben barátnője, Lissa, az Udvar politikai intrikái közepette a királyi trón várományosai között találja magát. Kiben bízhatnak, miközben halálos ellenségeik nyújtanak segítséget, és barátaik árulják el őket? Ki fogja meghozni a végső áldozatot a családért, a szerelemért és a túlélésért?

Kritika:

Nagyon vártam, hogy elolvashassam, mert az előző kötet függővége borzasztóan idegesített.

Rose az elején belesett a börtönbezártak depressziójába, és nagyon örültem, mikor a kiszabadulás után újból egy megállíthatatlan csajszi lett, aki úgy verekedik, mint senki más. Sokszor szidtam, hogy milyen hülyeséget csinál, de általában ezek is jók sültek el.

Dimitrijben kellemesen csalódtam, nagyon rühelltem az előző kötetben tanúsított depis énjét, a harcosisten jobban áll neki. A kedvencem az volt, mikor a bevásárlóközpontban menekültek Rose-zal, az a jelenet idézte az első három kötet hangulatát. Mikor strigát játszott akkor lopta csak be igazán magát a szívemben, Rose és közte pedig szikrázott a levegő, amit külön imádtam.

Lissa akkor vált csak számomra érdekessé ebben a kötetben, mikor próbatételekre járt, az erdős részt nagyon élveztem, a többit már kevésbé. Nekem nem tetszett a történetének kimenetele, szerintem nem így kellett volna végződnie. Túl elkapkodott volt számomra, mintha csak odakaparták volna, hogy azért ő is boldogan élhessen, élete végéig.

Adrian nagyon trükközött a szabadításnál, de az elejétől kezdve sajnáltam, egyértelmű volt, hogy milyen jövő vár rá. Az előző kötetben már megszerettem, itt annyira nagy jelentőséget nem kapott, az egyedüli érzelem, amit iránta éreztem a sajnálat volt. 

Sydneyvel mindig az a bajom, hogy sose tudom, hogy szeretem-e vagy sem. Néha nagyon, néha meg inkább csak idegesít. Persze ez a könyv már arra gyúrt, hogy megkedveljük, hogy a spin-off róla fog szólni, ami nagyon érdekel, de közel sem annyira, mint Rose története.

Christian elvesztette a fényét, néha volt egy jó humora, de ellaposodott a karaktere, Abe simán lekörözte szimpátiában. Az első kötetben imádtam, ő volt a mogorva, kicsit antiszociális „rosszfiú”, de Lisa mellett túl nyálas, túl édes, túl semmilyen lett számomra.

Viktor és a testvére jelenléte nagyon kellett, hogy egy kicsit feldobja a néha nagyon unalmassá váló Rose-Dimitrij utazást, hozták a formájukat, én egy percre se bíztam meg bennük.

Abe egy olyan jelenség, akihez csak is a nagy belépők illenek. Az öltözködése haláli, szinte láttam magam előttt a cifra sáljait, és méregdrága öltönyeit.

Karp tanárnő érkezését már az első könyv óta várom, annyira lehetet sejteni, hogy belerakják. Nekem nagyon szimpatikus volt, örültem, hogy az írónő nem spórolta ki a történetből.  

Tatjana halának ügye folyamatosan ott lebegett a másik oldalon, őszintén szólva ez engem jobban érdekelt, mint a másik Dragomíros kaland. Folyton agyaltam, hogy ki lehetett a gyilkos, és hatalmasat zakóztam, mikor kiderült az igazság. 

Sok nyitott kérdés maradt a kötet végén, ezért is lesz érdekes a spin-off. Természetesen ha megjelenik magyarul mindenféleképen elolvasom, de nem fogom kezem-lábam törni, hogy minél előbb elolvassam. Az utolsó kötetekben mindig azt szeretem, hogy visszatérnek a régi ismerősök, és olyan apró dolgokra kerül hatalmas hangsúly, amelyek mellett azelőtt elsiklottunk. Jó kis sorozat volt, nagyon élveztem.Kedvenc karakter: Abe Mazur

Könyv értékelése: 4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése